Site Haritası Nedir?

tarafından
1286
Site  Haritası Nedir?

Site haritası , web sitelerinin içeriğinde bulunan sayfalar, kategoriler ya da yazılar hakkında hem kullanıcılara hem de arama motoru botlarına bilgiler veren XML uzantılı metin dosyalarıdır.  Site haritası dosyası , web geliştiricinin URL adresinde daha fazla kontrole sahip olmasını ve tarama bütçesini de belirleyebilmesini sağlamaktadır.

            Yayında olan bir yazınızı güncellediğinizde, yeni bir içerik eklediğinizde ya da istediğiniz verimi alamadığınız için kaldırdığınız yazılarınızda, hangi yazılarınızın indekslenmesi ya da indekslenmemesi gerektiğini,  güncellemelerin ne sıklıkla gerçekleştiğini Google’a bildirmenin en iyi yolu site haritası oluşturmaktır.

Site Haritası
Site Haritası

Site Haritası Oluşturma Esnasında Kullanılan XML Kodlarının Anlamları

            Site haritası oluşturma  işlemi otomatik olarak yapıldığı gibi manuel olarak da yapılabilmektedir.  URL adresinizde özel olarak belirtmek istediğiniz bir özellik olduğunda aşağıdaki etiketleri kullanmak, size çeşitli avantajlar sağlayacaktır.

<c> : Bu etiket açıklama alanlarında belirtmiş olduğunuz metinlerin kod olarak  işaretlenmesi gerektiğini bildirmektedir.  Kullanımı şu şekildedir:

<summary>

Göstermek istediğiniz kod <c> bu alana yazılmalıdır. </c>

</summary>

<changefreq> : Özellikle anlık olarak güncellenene sayfalarda kullanımı yaygındır. Her bir yenileme işleminde belgenin değiştiğini bildirmek için always (her zaman) , arşivde bulunan ve kullanılmayacak olan içerikler için ise never (asla) parametresi ile birlikte kullanılabilir.  

<code> : Çoklu satırlarda bulunan metinleri kod olarak işaretlemek için kullanılan etikettir.

<example>: Herhangi bir kod bloğunun ne işe yaradığını açıklamak için kullanılan örnek alanlarıdır.

<exception>: Anchor text (Çapa metin) alanlarına özel yönlendirmeler yapan bağlantıları bildirmek için kullanılır.  Kullanımı şu şekildedir:

<exception cref=”anaSayfa”>Ana Sayfaya Git</exception>

<include> : Sayfalarınızda bulunan belgelerin ana dosyalarını tanımlamak için kullanılan etikettir. Projenize dahil etmek istediğiniz hedef dosyaları bu etiket ile belirterek kullanabilirsiniz.

<lastmod>: Bu etiket içeriklerinizin son değiştirilme tarihlerini belirtmektedir.  Bu etiket ile belirli tarih aralıklarında güncelleme yaptığınız içeriklerinizi arama motorlarına bildirebilirsiniz.  

<list>: Sıralı ve sırasız listelemeler oluşturmak için kullanılan etikettir. Farklı özellikler eklemek için type, term ve description parametreleri ile birlikte kullanabilirsiniz. 

<loc>: Sayfanızın URL protokollerinin tutulduğu alandır.  Web siteniz http ya da https gibi protokollerle başlamalı ve / işareti ile sonlanmalıdır. 2048 karaktere kadar sayfa yapıları oluşturulabilir.

<para>:  Bu etiket içeriğinize paragraf yapısı sağlamaktadır. İlk cümlelerinizde <para> etiketinden yararlanarak şık görünümler sağlayabilirsiniz.  Bu etiket dışında <summary> , <remarks> ve <return> ile de iç boşluk vererek paragraf yapıları oluşturabilirsiniz.

<param>: Parametre oluşturmaya ve ilgili parametrelere ilişkin açıklamalar eklemeye  yarayan etikettir.

<paramref>: Eklediğiniz parametrenin isim bilgilerini tutan etikettir.

<permission>: Kütüphanenizde bulunan bir içeriği sayfanıza çağırmak için kullanılan etikettir.

<priority> : Web sitenizde bulunan bir sayfanın, diğer sayfalara göre yüksek önceliğe sahip olduğunu bildirmek için kullanılan etikettir. Bu etiket ile işaretlenen sayfalar,  arama motoru sonuç sayfalarında diğerlerine göre daha üst sırada yer alabilirler.

<remarks>: Önceki kayıtlarınızı güncellemek için kullanılan etikettir.

<returns> : Bir parametre veya kodun dönüş değerlerini belirlemek için kullanılan etikettir.

<summary> Bir türün veya nesnenin açıklama alanlarını oluşturmak için kullanılan etikettir. Ek bilgi alanları oluşturmak için kullanılmaktadır.

<typeparam>: Bir türün veya parametrenin isim ve açıklama bilgilerini eklemek için kullanılan etikettir.

<url>: Web sitesinde bulunan her bir farklı url adresi için kullanılan ana etikettir.

<urlset> : URL dosyalarını saklar ve  protokol alanlarını belirler.

<value>: Değişkenlere ait bir özelliği anlatmak için kullanılan etikettir.

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Doğru site haritası oluştururken doğru bir tarama bütçesi için hangi sayfalarınızın kullanılıp kullanılmadığını iyi analiz etmelisiniz. Kullanmadığınız sayfaları noindex etiketi ile site haritasından çıkartarak manuel ya da otomatik olarak site haritanızı oluşturabilirsiniz.  Site haritası oluşturma kaynakları için Google’ın SitemapGenerator makelesini okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Site haritanızı ekledikten sonra Google arama  botları tarafından kolay bir şekilde erişilebilmesi için SearchConsole üzerinden site haritanızı güncelleyebilir ve site.com/sitemap.xml dizini içerisine güncel haritanızı ekleyebilirsiniz.

Google tarafından önerilen bazı site harita servisleri şunlardır:

  • AuditMyPC
  • XML-Sitemaps
  • AutoMapIt
  • FreeSitemapGenerator
  • AddMe

Yeni Site Haritası Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Site haritası gönderme işlemi için ilgili mülke ait yetkinizin olması gerekmektedir. Yetkiniz yoksa site.com/robots.txt alanına manuel olarak haritanızı ekleyebilirsiniz.
  • Site haritanızın aktif olması için kök dizine doğru bir şekilde eklendiğinden ve sitenizin herkese açık olarak yayınlandığından emin olun.
  • Search console üzerinden site haritaları menüsünü seçin.
  • Açılan sayfada mülkünüzü seçin ve site haritası URL adresini ekleyerek Gönder butonuna basın.

Site Haritası Nasıl Silinir?

Site haritasını sildiğinizde raporlar alanından kaldırılır fakat Google anlık olarak sitenizdeki URL adreslerini taramaya devam eder. Bunu engellemek için robots.txt kodlarından faydalanmalısınız.  Silme işlemi için aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Search console üzerinde silmek istediğiniz sitenin mülkünü seçin
  2. Site haritanıza giriş yapın, ardından  3 noktaya ve site haritasını kaldır seçeneğine tıklayın.
  3. Site haritanız kaldırılmadıysa ilgili izinleri tekrardan kontrol edin (meta  kodları)

Ekonomi Makaleleri

Fazla Mesai Hesaplama Programı