Yazılım programlama dilleri kendi alanlarında uzmanlık alanları farklı olsa da hepsi en temel ilke olan kodlamaya hizmet etmektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte teknoloji şirketler bünyesinde belirli bir yazılım dillerinde uzman olan kişileri işe alır oldular. Bundan dolayı belirli bir veya birkaç programlama dillerinden uzman olmak hem kendi gelişimimiz hem de kariyerimiz açısından önemli bir yere sahiptir.
Birçok programlama dilleri vardır ve hepsinin aralarında kısmen de olsa farklılık gösterenler de vardır programlama dilleri şunlardır; Java, C, Python, PHP, Visual Basic, Javascript, R, Go, Ruby, Groovy, Objective-C, Perl, Pascal, Delphi Object Pascal, Swift, Matlab, C++, C#, CSS, SQL, Assembly, HTML, SAS, Scratch, Powershell. Bunlardan en çok kullanılanlar sırasına göre şu şekildedir:
Java
Java, dünyanın en çok kullanılan programlama dili olmasının yanında aynı zamanda Java ile andoid tabanlı uygulamaları ve aynı zamanda iş ile alakalı programları yazabilirsiniz. İyi bir yazılımcı olmak istiyorsanız Java programlama dilini öğrenerek işe koyulabilirsiniz.
C
Orta seviyede her yazılımcının bilmesi gereken C programlama dili aynı zamanda Java diline de çok benzemektedir. Aynı zamanda en eski programlama dillerinden biridir. Geniş bir alanda program yazılabildiği için Java dan sonra dünyada en çok kullanılan ikinci yazılım dilidir.
Python
Python, yazılım öğrenmeye yeni başlıyorsanız yazılım dillerine geçmeden önce Python dilini öğrenmenizi tavsiye ederiz. Çünkü Python’un en önemli özelliği kolay okunarak programlamayı kolaylaştırmasıdır.
PHP
İnternet sitelerinin 3’te biri PHP alt yapılıdır. Birçok alanda programlama yapabileceğiniz ve HTML olarak geniş bir çalışma alanı oluşturmaktadır.
Visual Basic
Visual Basic, Microsoft’un geliştirdiği kullanımı ve yazımı kolay bir programlama dilidir. Nesne tabanlıdır ve aynı zamanda görsel olarak kodlayabileceğiniz bir programlama dilidir.
Sizler için dünya genelinde en çok kullanılan yazılım programlama dillerini açıkladık. Siz de yazılım öğrenmeye başlıyor iseniz bu programlama dillerinden sırası ile öğrenmeye başlarsanız alanınızın aranan yazılımcısı olmanız kaçınılmaz olacaktır.
Hangi alanda uzman olmak istiyorsanız önce alan belirlemenizi yaptıktan sonra o alanda en çok kullanılan programlama dillerini öğrenerek çalışmalara başlayabilirsiniz.