SAP Nedir? SAP Nasıl Kullanılır?

tarafından
1201
SAP Nedir? SAP Nasıl Kullanılır?

SAP Nedir?

SAP, yaygın adı Systems Applications and Products ile bilinen  yaygın olarak kullanılan bir kurumsal kaynak planlama yani bir ERP yazılımıdır. SAP işletmeler için şirketlerde bulunan çalışanlar için daha iyi bir çalışma ortamı yaratan, her departmanın ortak verilerine erişebilmesine olanak tanıyan ve bunları paylaşmasını sağlayan, işletmeler için merkezi bir sistem oluşturur. Ek olarak SAP merkezi Almanya da bulunan Avrupa’nın en büyük yazılım şirketlerinden birisidir. 1971 yılında eski IBM çalışanı olan beş kişi tarafından Systems Analysis and Program Development adı altında Almanya da kurulmuştur.

120’den fazla ülkede aktif olarak kullanılan SAP yazılım sistemleri, şirketler ile ilgili yazılım uygulamalarını farklı büyüklükteki firmalara sunmaktadırlar. Şirketin en çok bilinen yazılım ürünleri SAP ERP ve SAP Bussines Objeckts yazılımıdır. Piyasada en çok kullanılan ERP yazılımı olan SAP şirketlerin, işletmelerin ve firmaların neredeyse her yönünü kapsayan yüzlerce tam entegre modüller içermektedir.  SAP Nedir sorusundan önce kurumsal kaynak planlama yazılımını en iyi şekilde anlamak için ilk önce kısaca ERP’nin ne olduğundan bahsedelim

ERP Nedir?

ERP kurumsal kaynak planlama programı, işletmelerin tüm iş fonksiyonlarını tek bir yerden yönetilmesini sağlayan bir yazılım uygulama sistemidir. Satış, pazarlama, satın alma, insan kaynakları ve diğer departmanlar, bir ERP aracılığı ile birbirleriyle iletişim kurup planlama yapma yeteneğine sahip olur. SAP, ERP yazılım programının altında olan bir yazılım çözümü olarak karşımıza çıkmaktadır. ERP sistemlerinin kullandığı sistemler sayesinde işletmelerde zamandan ve kazançtan tasarruf sağlanmaktadır. Aynı zamanda ERP sistemlerinin sağlamış olduğu iş zekası, işletmelerde sistemlerin yönetimiyle ilgili zorlukları ortadan kaldırılmaktadır.

ERP sistem yazılımları sayesinde iş süreçlerinin düzenlenebilmesi için birden fazla farklı farklı sistemlerin yerine şirketlerin ihtiyaçlarını düzene koyması için bir tane ortak veri tabanı kullanan bir yazılım sistemidir. ERP yazılım sistemlerinin sayesinde şirket içinde idari personelden CEO’ya kadar tüm çalışanların, ortak süreçler ile birlikte aynı verilerin oluşturulabileceği, depolanabileceği ve ihtiyaca göre kullanılabileceği bir yazılım sistemi sunmaktadır. Bu yazılım sistemi sayesinde tüm işler ortak veri tabanında kullanılarak çalışanların işleri kolaylaştırılmak hedeflenmiştir.

Kurumsal kaynak planlamalarını yani ERP, küçük veya büyük olması fark etmeksizin herhangi bir işletmenin zaman kısıtlamalarından dolayı günlük aktivitelerin tek bir yerden yönetilmesine ihtiyaç duyulması dahilinde işletmelerin işlerini kolaylaştırmak amacıyla üretilmiş ve kullanıma sürülmüş bir yazılım sistemidir.

Bir çok sektör tarafından kullanılan ERP en başta; sağlık hizmetleri, üretim şirketleri, küçük işletmeler, e ticaret işletmeleri, kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından kullanılan bir sistemdir. ERP sisteminin işlevselliği sektör farkı olmaksızın yoğun iş akışına ve daha kolay iş süreçlerine olanak tanımaktadır. Bir ERP sistemi olan SAP da bu işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için kullanılan bir sistemdir. Peki SAP Ne işe yarar ve Neden önemlidir? Kısaca SAP ‘ın ne işe yaradığından da bahsedelim

SAP Ne İşe Yarar?

SAP Ne İşe Yarar?

Peki, SAP ne işe yarar, SAP büyük veya küçük fark etmeksizin bir işletmede bulunan tüm işlevlerdeki verileri tek bir platform da toplayarak işler. SAP aracılığı ile yapılmış olan bu tüm verilerin bir platformda toplanmış olması şirketler içindeki departmanların birbirleri ile kolayca iletişime geçmelerine sağladığı için bir çok işletme tarafından kullanılmakta olup kullanmayan işletmelere de önerilen bir yazılım sistemidir. İşletmelerde ulaşılan başarını en temelinde etkilim iletişim bulunmaktadır. İşlevler arasında geçen etkili iletişim sayesinde düzgünce veri alışverişi yapılır. İstenilen başarıya ulaşabilmek için gerekli veri alış verişini sağlayan bir yazılım olarak karşımıza bir ERP alt yapısı olan SAP yazılım sistemi kullanılmaktadır.

SAP yazılım sistemi sayesinde kişilerin kazanabileceği yetenekler arasında; işlemler kullanılarak SAP yazılımına verileri girebilir ve satış yönetiminde kar elde edebilme, raporlama işlemleri, muhasebe bilgileri, SAP içinde müşteri, proje, depo, nakliye gibi yönetimler dahil olmak üzere bir çok yönetim şeklini kolayca öğrenebilmek mümkündür. Son olarak SAP yazılım sisteminin en önemli yönlerinden birisi olan  ve bir şirketin sorunsuz çalışabilmesini sağlamak için diğer departmanlarla etkili iletişim kurma yeteneğini SAP yazılım sistemi aracılığı ile kazanmak mümkündür.

Teknolojinin son yıllarda yaşamış olduğu bu gelişim süreci hem gündelik yaşamı oldukça kolaylaştırmış hem de işletmelerin ve iş verenlerin iş hayatlarını pratikleştirerek iş dün yasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümü odaklı yazılımlar geliştirilmektedir. Teknoloji ile birlikte geliştirilen yazılımlar pek çok farklı sektörde bizlerin yaşamlarına dokunarak yaşamımızı kolaylaştırmaktadır.

İşletmelerin işlerini kolaylaştıran SAP gibi yazılım programları ile birlikte iş hayatında karşılaşılabilecek sorunlar ortadan kaldırılıp ya da en aza indirilerek hem işletmelerin çalışma koşullarını iyileştirmekte hem de işletmeleri problemlerden kurtararak büyük karlar elde etmeleri sağlanmaktadır. Teknolojik yazılımlar aracılığı ile iş hayatı daha düzenli, pratik ve modern bir hale doğru gitmek de ve çıkabilecek problemler azaltılmaktadır.

Başarılı Kurumsal Kaynak Yönetimi İçin SAP Modülleri Nelerdir?

Yukarıda SAP’ın ne olduğundan, ne işe yaradığından ve şirketlerin kullanım amacından kısaca bahsettik. Şimdi de başarılı kurumsal kaynak yönetimi için SAP modülleri nelerdir sorusuna kısaca cevap verelim. Başarılı kurumsal kaynak yönetimi için SAP yazılımının her modülünü en ince ayrıntısına kadar anlamak gerekmektedir. En çok popüler olan ve kullanılan sektörlerden birisi olan Finans Yönetimi ve Muhasebe sektörüdür. Bu sektör için SAP, şirketlere mali durumlarını takip etmek için ihtiyaç duydukları araçları sağlayan mali yönetimi ve muhasebe işlerinin yapılması ile ilgili paketi sunmaktadır.

Bir diğer sektör olan Müşteri İlişkileri Yönetiminde ise SAP, CRM profesyonellerinin satış, pazarlama, müşteri hizmetleri ve ticaret dahil olmak üzere her müşteri etkinliğini otomatikleştirmesine ve entegre etmesine olanak tanıyan bir müşteri ilişkileri yönetim sistemi sağlamaktadır. Diğer sektörlerden olan insan kaynakları yönetimi, proje ve depo yönetimi gibi sektörlerde de ilgili hizmetleri sunan ve tüm verileri bir kaynak platformunda toplayarak işletmelere sunan bir destek sağlamaktadır.

SAP yazılım sisteminin, Kullanıcı grupları bağımsız, kâr amacı gütmeyen SAP kullanıcıları olan kuruluşlar ve SAP ekosisteminde bulunan partnerler tarafından, SAP kullanıcılarına destek ve yeni SAP ürünlerinin gelişiminde tavsiyelerde bulunmalarına ve iletişim sağlayan bir kullanıcı topluluk grubundan oluşmuştur. Üyelerin de katkıları sayesinde SAP kullanıcılarının programlarını daha verimli bir şekilde kullanmalarını sağlayan bir yazılım sistemidir.

1985’den itibaren büyümeye başlayan bir sistem olan ve yukarıda uzunca açıklamış olduğumuz bir ERP  alt sistemi olan SAP gelişen teknoloji ile birlikte paralel olarak kendini ve yazılımlarını geliştirmekte ve kullanıcılarının ihtiyaçlarını gözeterek yenilenerek ilerlemeye devam etmektedir.

Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yer alan ve 200’ü aşkın şirkete hizmet veren SAP yazılım sistemi aracılığı ile de öneminin yeniden anlaşılmış olan iş birliğinin, etkili iletişimin önemi herkesçe fark edilmiştir. İşletmeler arasında değer yaratabilmenin yolunun internet üzerinden yapılan işbirliğine, uyum ve erişime yönelik bir çaba ortaya koyarak ulaşılabileceği gerçeği ile birlikte iş dünyasında SAP, Türkiye de uzman firmalarla kurduğu çözüm ortaklığı ile birlikte büyük projelere imza atmıştır. SAP sadece yazılım sistemleri hizmeti vermekle kalmayarak şirketlerin bu çözümlerden en verimli şekilde faydalanmalarını sağlayan şirketler tarafından güvenle kullanılan bir yazılım sistemidir.