Contentrain – Git Tabanlı Headless CMS Nedir?

tarafından
397
Contentrain – Git Tabanlı Headless CMS Nedir?

Contentrain – Git Tabanlı Headless CMS Nedir?

Contentrain, kolay bir şekilde uygulama ve web site oluşturulması amacıyla geliştirilmiş geliştiriciler, pazarlama uzmanları ve içerik yöneticilerine yönelik özelleştirilmiş deneyimleri sunan Git tabanlı bir Headless CMS çözümüdür. Contentrain’i anlatmadan önce daha iyi anlayabilmemiz için Git tabanlı Headless CMS’yi incelememiz gerekmektedir. Peki Git Tabanlı Headles CMS nedir?

Git Tabanlı Headless CMS Nedir?

Git tabanlı Headles CMS Tanımından önce Headles’in ne olduğundan kısaca bahsetmek gerekmektedir. Headles ya da API – based, WordPress de kodların incelenip server tarafından kullanıcının internet tarayıcısında görüntülenmesine olanak tanıyan front -end, body ise back – end ‘i nitelendirmektedir. Her hangi bir teknolojik araç gereç tarafından bir araştırma yapıldığında ya da her hangi bir içerik görüntülenmek istendiğinde RESTFUL API tarafından tarayıcıya istek gönderilerek cevap verilir. İstenilen içerik her hangi bir yerde tutulabilmekle birlikte farklı servislerden de çekilebilir. Bu işlemlerde CMS, sadece içeriğin ele alınmasında görevlidir ve başka bir görevi bulunmamaktadır.

Headles CMS bir içerik bileşenidir. wordPres vb. gibi siteler içerik sunum katmanlarına sahip siteler iken headles CMS içerik ve sunum katmanlarına sahip değildir. Bu yüzden sadece içerik bileşenlerin de yer almaktadır. Headles CMS, İçerik yönetim işlemlerinde içerik iş akışlarının organize edilmesi ve içeriğin taksonomiler halinde düzenlenmesi görevlerini üstlenir. Herhangi bir cihazdaki bu cihazlar; tablet, web site, mobile gibi cihazlarda kolaylıkla görüntülenebilmektedirler.

Headles CMS, WordPress’in aksine geleneksel içerik yönetim sistemlerine devam etmek için değil içerikleri yeni bir ele alış biçimi olarak API temelli içerik yayınına zemin olmak amacıyla doğmuş bir sistemdir.

Headles CMS Örnekleri

Bahsetmiş olduğumuz içerik yönetim sistemin de geleneksel yönetimden uzaklaşarak API temelli içerik yayınına zemin olarak doğan Headles CMS örneklerinden sadece bazıları şu şekildedir

GHOST, STRAPI, SANITY, DIRECTUS, BUTTER CMS vb. şeklin de örnekler çoğaltılabilmektedirler.

Contentrain Nedir?

Contentrain Nedir?

Modern yaşamda gelişen ve değişen modern teknoloji ile gündelik yaşamda uygulamış olduğumuz ya da karşılaştığımız normaller de değişmiştir. Kişilerin hobileri, istek ve arzularına da yön verebilen modern teknoloji sayesinde gündelik yaşamımızın kolaylaştırılması herkesçe kabul edilmiş bir gerçektir. Fakat bir de teknoloji ile birlikte insanların hayatına giren yazılım işlemlerinin muhteşemliği de dikkat çekmektedir.

Gelişen teknoloji ile birlikte geliştirilen ve insanlığın hizmetine sunulan API, uygulamalar yetmemekle birlikte hizmetleri de tam anlamıyla karşılayamamakta ve özelleştirilememektedir. Değişen toplum normallerinde bireyselliğin artması sonucu artık kişiler bireyselliğe verdikleri önemi kullandıkları araç ve gereçler aracılığı ile hatta kullandıkları mobil uygulamalar üzerinden topluma yansıtmaktadır. Bu kullanılan mobil uygulamalardan çok az kişinin bilip kullandığı uygulamaları keşfedip kullanmak bir ayrıcalıkmış gibi yansıtılırken aynı zamanda gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan gerekli tüm yazılım eğitimlerini bilmeden ya da uzman bir kişiye danışmadan yeni API ler ya da web siteleri yapılabilme imkanı sunulmuştur.  Bunlardan içerik yönetim sistemi olan Contentrain –  Git Tabanlı Headles CMS sadece bir tanesidir.

Yukarıda Git tabanlı Headles CMS’yi inceleyip kısaca anlattık. CMS yani içerik yönetimi sisteminin alt kategori başlıklarından birisi olan Contentrain Nedir sorusuna da kısaca cevaplar vererek açıklayalım. İçerik yönetim sistemlerinden sadece biri olan Contentrain, uygulamalar ve web siteleri tasarlanabilmesi üzere geliştirilmiş olan pazarlama uzmanları ve içerik yöneticilerine yönelik özelleştirilmiş deneyimler sunan Git tabanlı Headles CMS çözümüdür.

A.Bayhan Bayramoğlu ve Sercan Oray ile birlikte toplamda altı kişilik oluşturulan bir ekipten oluşturulmuş olan Contentrain, web siteleri ve Discord kanalları aracılığı ile kullanıcıları ile sürekli olarak iletişim halindedirler.

Contentrain Kurulum İşlemleri Nasıl yapılır?

Contentrain Kurulum aşamasında bizlerden yeni bir proje oluşturmamızı istemektedir. Bu aşamadan sonraki aşamada yapılandırma tercihinizin belirtilmesi gerekmektedir. Oturumun başlatılması ve yapılandırma sürecine geçebilmek için Create butonuna tıklayarak Git sağlayıcıdan Oturum başlatılması gerekmektedir. Storage Structure, Roles ve Permissions ve Collections adımlarının da tamamlanması sonucu artık işlem tamamen bitmiş ve tamamlanmış olmaktadır. Framework ile tercih edilen ilişkilendirilme işleminin sonucunda uygulamanız ya da web siteniz erişime açık hale gelecektir.

Geliştirilen API ler, web siteleri ve uygulamalar içerisinden erişime açık olan içeriklere ulaşabilmek eskisine göre daha fazla ihtimali barındırmaktadır. Contentrain, Jamstack web uygulamalarıyla sorunsuz entegrasyon sağlayan geliştirici ve içerik düzenleyici deneyimine odaklanan Git tabanlı bir Headless CMS çözünürlüğü olarak içerikleri düzenlemekte ve tarayıcıya bu şekilde yönlendirmektedir.

Teknolojinin modern yaşamla paralel olarak gelişmesi ve değişmesi ile birlikte teknolojiyi kullanma biçimimiz modern hayattaki değişikliğe uyum sağlayarak   değişiklik göstermektedir. Bir web sitesine sahip olmak ve web sitesini ya da uygulamayı istediğimiz şekillerde ve koşullarda yönlendirmek artık çok daha kolay ve mümkün bir hale geldi. Contentrain – Git Tabanlı Headless CMS ile birlikte oluşturduğumuz web sitesini ya da mobil APP  içerisindeki içeriği yönlendirmek, yönetmek oldukça hızlı ve kolay sonuçlar vermektedir.

Bir web sitesini oluşturmak ya da web sitesinin temel bakımlarını ihtiyaçlarını yapmak kullanıcıları web sitesine çekmek için yeterli bir eylem değildir. Hedef kitleyi çekebilmek ve hedef kitleyi uygulama, web sitesi içerisin de durdurabilmek için tarayıcıya yazılan içeriği yönetmek gerekmektedir.

Bugün hepimiz internet üzerinden araştırmalar yapıp merak ettiğimiz konuları öğreniyoruz değil   mi? Konu ile ilgili makaleleri inceliyor tarayıcıya yazdığımız içerik ile ilgili olmayan seçeneklerle ilgilenmiyoruz. Tarayıcı hizmetlerinin iyileştirilmesi ve içeriklerin yönetilebilmesi adına Contentrain – Git tabanlı bir Headless CMS kullanıcılarına hizmet vermektedir.

NextJS ile Örnek Bir Kurulum İşlemi

İçerik yönetim sistemi CMS’nin daha iyi anlaşılabilmesi adına NextJS  ile örnek bir kurulumunu inceleyelim. Contentrain’ in yapılandırılıp işlenme aşamasında framework‘e bağlı olarak yapılandırma işlemleri farklılık gösterebilir. Fakat bu farklı yapılandırılmaya karşılık olarak dosyalarınızı NextJS ile seçimi ile birlikte bu duruma göre oluşturulacak ve sizleri zahmete sokmayacaktır. Öncelikle işlemin gerçekleşebilmesi için bir repo işlemi gereklidir. Önceden oluşturulmuş bir repo seçimini kullanarak sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Ardından dosyaları git commit etmek ve Contentrain üzerinden seçmek yeterli olacaktır.

Git clone ile repoyu indirip yükleyelim. Ardından ilişkili modüllerin yüklenmesi, geliştirme sunucusu ile kurulumun görüntülenmesi ve kurulumun yayın için hazır hale getirilmesi adımları izlenebilir. Bu işlemler bittikten sonra artık çevrimiçi erişim sürecine geçebilir ve DigitalOcean üzerinden oluşturulacak uygulama alanı ile doğrudan dosyalar ile site yayını açabilirsiniz. Tüm bu işlemlerden sonra site erişilebilir hale gelmesiyle birlikte Contentrain – Git Tabanlı Headless CMS aracılığı ile içerikler eklenerek kullanıma başlanabilir.  Bu sayede içeriklerinizi yönetebileceğiniz ve kurulumunu sizin yapmış olduğu bir site elde etmiş olacaksınız.

Gelişen teknoloji ile birlikte önce site kurulumları yapılırken artık uzman olmadan site içi içeriklerin yönetimini kontrol etmek ve yönetmek de mümkün hale gelmiştir. Eğer bir site kurmak ve kurduğunuz site içerisin de içerikleri siz belirlemek tarayıcınıza hangi içeriğin düşeceğini, hangi içeriğin düşemeyeceğini belirleyip engellemek istiyorsanız Contentrain – Git Tabanlı Headless CMS aracılığı ile sitenizde istediğiniz değişiklikleri yapabilir içeriklerini istediğiniz gibi yönetebilirsiniz.