Bubble.io Nedir ve Ne işe Yarar?

tarafından
814
Bubble.io Nedir ve Ne işe Yarar?

Bubble.io Nedir?

Bubble.io Nedir sorusundan önce bubble.io’nun önceki ismi ile birlikte bubble.is, sürükle bırak ve görsel elemanlar kullanılarak geliştirilmiş bilgisayar ya da web tarayıcılarınızda etkileşimli olarak uygulamaların geliştirilmesine olanaklar sunan no code platformu yani bir girişim programı olarak ifade edilmektedir. Bubble.io platformunda kullanıcılara kolaylık sağlayan ve kullanıcıların platform içerisinde kolaylıkla eklentiler ekleyerek ve şablonlar kullanarak siteler oluşturmak mümkün hale gelmektedir. Bubble.io kod kullanımına gereksinim olmadan, dijital ürünler ve siteler oluşturulmasına olanak sağlayan dünya çapında oldukça fazla kullanılan bir araçtır.

Teknoloji, güm geçtikçe değişimlere uğrayarak ilerlemektedir. Yeni araç ve gereçler, kullanılması için yeni ürünler, yeni yazılımlar vb. şeyler gün geçtikçe daha fazla artmakta ve teknolojik ürünlerin insanların vazgeçilmezleri arasına girmeye başlamıştır.  Teknoloji, gündelik yaşamı kolaylaştıran ve hayatın karmaşasında insanların yoğunluğunu hafifletecek yeni imkanları insanlara ve topluma sunmaktadır. Teknolojinin sunmuş olduğu bu alternatif ve fırsatlar ile birlikte insanlık yaşamındaki yeri gün geçtikçe artmakta hatta vazgeçilemez olmaya doğru gitmektedir.  Telefonlar, internet vb. diğer teknolojik aletlerin yanı sıra yazılımlar aracılığı ile yapılan ve dünya çapında ses getiren bir çok farklı platform, site, uygulama mevcuttur.  Gelişen teknoloji ile bu platformların daha iyileri yapılmakta ve yapılmaya da devam etmektedir. Bubble.io platformu bu platformlardan birisidir. Yazılım bilgisine ihtiyaç olmadan uygulama üretilebilen bir araç olan Bubble.io Bir no-code ve low-code platformları ile uygulama geliştirilebilen bir platformdur. Bubble.io’yu daha iyi anlayabilmek için ilk  önce No-Code platformundan kısaca bahsedelim.

No-Code ve Low-Code platformları nedir?

No-Code ve Low-Code platformları nedir?

Bubble.io’nun oluşturulması aşamasında kullanılan platformlardan olan No code ve Low-code platformları nedir sorusuna yanıt olarak kısaca bir otomasyon aracıdır diyebiliriz.  Gün geçtikçe gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte insanlığın ihtiyaçları ve gereksinimleri de değişmiş eski ihtiyaçlarının ve gereksinimlerinin yerini başka ihtiyaç ve gereksinimler almıştır. Teknoloji, kendi çapında bu ihtiyaçlara ve gereksinimlere cevap vermektedir. Yazılımlar ve kodlamalar aracılığı ile yapılan, üretilen ve geliştirilen onlarca uygulama, platform ya da siteler bahsettiğimiz karmaşıklığı gidermek için yollar keşfetmektedir.

Siteler, uygulamalar ve sanal platformlar bilgisayar yazılımcıları, yazılım uzmanları ya da yazılım ile ilgilenen yüksek seviyede eğitim almış kişiler tarafından oluşturulup kullanıma sürülmektedir. Fakat bu sanal platformları oluşturabilmek için yüksek seviye de yazılım dilini bilmek ve kodlama yöntemlerine hakim olmak gerekir. No-code ve low-code platformları, geliştirilmiş olan şablonlar ve diğer gereksinimler yardımı ile bir site oluşturulmasında, uygulama yapılmasında ya da her hangi bir sanal platform oluşturulmasında bilgisayar mühendisliği, yüksek yazılım dili eğitimleri ya da kod yazma eğitimlerinde olduğu gibi yüksek ve zorlu bilgilere sahip olmadan temel bilgiler yardımı ile görsel yazılım ile sanal platform oluşturulmasını sağlayan platformlardır. Çoğu zaman sürükle bırak yöntemi ile ilişkilendirilmiş araçlar aracılığı ile yapılması gereken işlemler bir akış çerçevesinde kolaylıkla ve hızlıca yapılabilmektedir. Bu tür araçlar sayesinde bir kişi yüksek seviyede yazılım eğitimi almadan ya da hiç kod yazma gereksinimi duymadan sadece temel bilgileri ile birlikte bir blog, e ticaret sitesi, sosyal medya platformu ya da mobil oyun tasarlayabilmektedir.

No-code ve low-code platformları sayesinde dar bir çerçeveye ve sınırlı sayıda fikre sahip olan yazılım dünyası bu platformlar sayesinde genel yazılım bilgilerinin hepsine sahip olmasa bile potansiyel iş kurucuları ya da teknoloji ilgililerinin yeni fikirleri ile ortaya çıkabilecek platformlar genişlemiş, teknoloji ilgililerine bir fırsat sunulmuştur. No-Code ve Low-Code platformları nedir sorumuzu da yanıtladığımıza göre şimdi asıl konumuz olan bubble.io ‘ya geçebiliriz.

Bubble.io Nasıl Kullanılır?

No-Code ve Low-Code platform  mantığı ile oluşturulmuş her hangi bir yüksek yazılım bilgisine ya da bilgisayar mühendisliği bilgisine ihtiyaç duyulmadan temel yazılım bilgisi ile birlikte sanal platform, internet veya web sitesi, e ticaret sitesi, oyun ya da uygulamaların hazırlandığı bir sitedir. Görsel yazılım ve sürükle bırak tekniği ile kullanıcılarına oldukça fazla kolaylık sağlayan ve kullanıcılarına destek olmakla birlikte aynı zamanda profesyonelce hazırlanmış olan şablonlar ve araç gereçlerle hazırlanmış olan sanal platforma profesyonellik izlenimi katmakta olan bir platformdur.

Josh Haas ve Emmanuel Straschnov 2012 yılında insanların kodlama ihtiyacı duymadan sadece görsel yazılım ve sürükle bırak tekniği ile bir web uygulaması oluşturabilmesi için Bubble.io platformunun kurulması için ilk adımını atmışlardır. Bubble.io Web uygulaması oluşturma açısından kullanıcılarına oldukça kolay şartlar ve durumlar sağlamaktadır. Aynı zamanda İçerisinde bulunan Desing, Workflow, Data, Styles, Plugins, Settings ve Logs bölümleri ile kullanıcısına çeşitli yetenekler sunmakta ve oluşturulmayı hedeflenen sanal platformun en iyi şekilde oluşturulması için gerekli tüm şablonları kullanıma açmaktadır. Veri tabanı olarak oldukça yerleşik ve kullanımı kolay bir veri tabanına sahip olan Bubble.io da tablolar Custom data types altında veri tipleri olarak listelenmektedir.

Bubble.io nasıl kullanılır sorusunun en kısa ve tatmin edici cevabı şu şekildedir. Bubble.io kullanıcısı olan kişiler  ve kişilerin sanal platform oluşturabilme aşamasında zorlanmaması için yapılabilecek çoğu kolaylığı yapmıştır. Farklı alternatifler ve şablonlar ile kullanıcısına farklı seçenekler sunmakta ve sanal platformun kolayca oluşturulabilmesi için farklı alternatifler sunmaktadır. Aynı zamanda sayfa düzeyinde ilk kontroller ya da birbiri ile ilişkili eylemler gerçekleştirebilmek mümkündür.

Bubble.io da Stiller

Kullanıcısına farklı alternatifler ve farklı seçenekler sunan Bubble.io sanal platform oluşturma aşamasında kullanıcıların istekleri ve farklı tercihlerine göre Bubble.io da stiller görsel elemanlar, farklı renkler, farklı biçim ve boyutlar gibi tercih edilebilecek stil şablonları da sunmaktadır. Bu elemanlara müdahale edilerek kişiselleştirilmek de mümkündür. Fakat bu bahsi edilen stil farklılıkları temel gereksinimler için yeterli araç ve gereçlerdir. Bu şekilde oluşturulan sanal platform daha profesyonelce ve Bubble.io aracılığı ile daha kullanışlı kullanım sunmaktadır. Aynı zamanda farklı şartlar ve koşullarda bazıları Premium özellikle eklenebilen bazıları ise Premium hesaba gerek duyulmadan eklenilebilen eklentiler seçeneği sunmaktadır. Bubble.io Üç farklı üyelik koşulu sunmaktadır. Birincisi keşfetme ve öğrenme amaçlı olarak kullanım sağlayan ücretsiz, kişisel kullanım, ikincisi profesyonel ve üçüncüsü de üretim amaçlı üyelik seçenekleridir.

Farklı koşullar ve şartlarla uygulama, web sitesi, sanal platform oluşturma aracı olarak kullanım gösteren ve kullanıcılarına fazla zorluk göstermeden kolayca yardımdı olan Bubble.io, teknoloji açısından birçok kişi tarafından sıklıkla kullanılan ve ilgi çeken bir platformdur.

Gelişen hayat şartları ve koşullar nedeniyle kişilerin kişisel sanal platform oluşturma gereksinimleri ortaya çıkabilmektedir.  Bu ihtiyaca yüksek yazılım bilgisi ihtiyacı olmadan temel bilgiler ile cevap veren kullanıcılarına farklı alternatifler sunan bir platform olarak, yeni fikirleri olan bireylere ve potansiyel iş sahiplerine destek çıkmaktadır.

Gelişen teknoloji ile üretilmiş bubble.io gibi sanal platformlar bireylerin kişisel hedefleri ve kişisel iş planları açısından sağladığı olanaklar açısından dikkat çeken ve yeni alternatifler oluşturarak hem teknolojinin gündelik yaşama daha fazla nüfuz etmesine katkı sağlarken aynı zamanda bireylerin kişisel hedeflerine ulaşmasında bir rehber görevi üstlenerek yardımcı olmaktadır.  Bu sayede hem kullanılan sosyal platformlar artmakta hem de teknolojiye katkı sağlanarak teknolojiyi ve  sanal platformları daha ileriye taşınması gerçekleştirilmektedir.