CMS Nedir? CMS Ne İşe Yarar?

tarafından
3762
CMS Nedir? CMS Ne İşe Yarar?

CMS Nedir?

CMS, İngilizcesi Content Management System yani içerik yönetim sistemi olarak Türkçeye çevrilebilen bir teknolojik yazılımdır. CMS, dijital içerik üretilmesini ve düzenlenmesini sağlayan bunları yöneten bir yazılım sistemidir. Genellikle doküman yönetimlerini, değer yönetimlerini ve kayıt tutmayı sağlayan sistemlerinin birden fazla katılımcısı olduğunda iş birliği ile her şeyin kullanılmasını sağlamaktadır. En kısa halinde CMS nedir sorusuna bu şekilde cevap vermek mümkündür.

Teknolojinin modern yaşamla paralel olarak değişip geliştiği herkesçe görülen ve bilinen bir gerçektir. Yaşamış olduğumuz teknoloji çağının bizlere vermiş olduğu teknolojik hizmetler gün geçtikçe artarak devam etmektedir. CMS, teknolojinin vermiş olduğu nimetlerden sadece bir tanesidir. Teknoloji çağının da getirmiş olduğu ve gündelik yaşam esnasında hayatımızın neredeyse her alanında kullandığımız teknolojik araç ve gereçlerin yanında bir de gelişerek büyüyen yazılımlar, kodlar gibi unsurlar da hayatımızda önemli bir yer edinmiştir. Son zamanlarda daha da artan teknolojik yazılımlar insanlık tarihi boyunca hayal edilen ve yapılmaya çalışan birçok şeyi başarmış ve başarmaya da devam etmektedir. CMS, teknolojinin en çok dikkat çeken araçlarından birisi olan yazılım alanı ile ilgili bir sistemdir. Yazılımlar gündelik yaşam sırasında insanların karşılaşabilecekleri problemleri ortadan kaldırmanın yanı sıra aynı zamanda yaşam alanlarında da oldukça büyük kolaylıklar sağlayabilen sistemler geliştirmiştir.

Geliştirilen bu sistemler farklı alan ve farklı konularla ilgili de olsa tek amaç insanlığın yararına bir şeyler üretebilmektir. Yani insanların gündelik yaşamını kolaylaştırmaktır. CMS, yani içerik yönetim sistemi insanların gündelik yaşamları sırasında karşılarına çıkabilecek problemlerin yanı sıra olduğundan daha pratik bir durum oluşturmak amaçlanmıştır. Yani içerik yönetim sistemi; doküman yönetimini, değer yönetimini ve kayıt tutma sistemlerinin birden fazla katılımcı tarafından iş birliği içerisinde kullanılmasını sağlayan kişilerin iş hayatlarını pratikleştiren bir yazılım sistemidir. Peki bu tazılım sistemi Yani CMS ne işe yarar? Gelin bu soruya birlikte bir cevap bulalım.

CMS Ne İşe Yarar?

CMS Ne İşe Yarar?

Gelişen teknoloji ile birlikte kişilerin internet kullanımı da oldukça fazla artmıştır. İnternetin sağlamış olduğu kısa zaman içerisinde geniş kitleye sahip olabilme ve istediğin her an istediğin yere ulaşabilme özgürlüğü insanlar tarafından sadece boş zamanlarını harcadıkları bir alan olmaktan çıkmış, eğlendikleri, hobilerini uyguladıkları, ilgi alanları ile ilgili bilgi sahibi olmalarını sağlayan önemli bir şey haline gelmiştir. Kişiler artık işlerini bile online üzerinden yürütebilmekte hatta kısa zaman içerisinde fazla kişiye ulaşarak işlerini ilerletebilmektedir. Online işlerin yanı sıra web siteleri de sıklıkla kullanılan ve kişiler için tercih edilebilen bir şey haline gelmiştir. Fakat içerik yönetim sistemi, çoğu zaman bir web sitesi hazırlamak için web sayfalarında bulunan bilgilerin istenilen şekilde görünmesini sağlayan sistemle olarak oldukça dar anlamlı olarak nitelendirilen bir konumda bulunmaktadır.

Uluslararası platformlarda ise farklı farklı birçok organizasyon için zorunlu olarak kullanılan bir varlık yönetimi tekniği haline dönmüştür. Hak ettiği değeri tam olarak alamayan ve tam verimlilikle kullanılmayan CMS, yani içerik yönetim sistemi, günümüzde kendi içerisinde bölünmüş bir yazılım sistemi haline gelmiştir. Aynı zamanda sayısız yazılım sistemi firmasının ürünleri ile birlikte birçok açık kaynak kod projesini barındırmaktadır.

Bir İYS yani makale de kullandığımız ismi ile CMS, içerik yönetim sistemi, ortak çalışmaların gerekli olduğu ortamlardaki iş ile ilgili tüm detayları ya da iş akışını yönetmeyi sağlayan işlemler bütünüdür şeklinde kısaca tanımlamak mümkündür. bu işlemler hem manuel olarak hem de otomatik yani bilgisayar üzerinden yapılabilen işlemlerdir. Bu ortak çalışmaların gerekli olduğu ortamlarda CMS’nin sağlamış olduğu iş akışı yönetimi sayesinde hem çalışmalar en az hata ile bitirilebilecek hem de çok miktarda insanın aynı veriye ulaşıp değiştirebilmesine imkan sağlanmaktadır. Aynı zamanda CMS, yani içerik yönetim sistemi, verilerin kolay saklanmasını ve okunmasını, iş yerlerindeki karışık raporların kolayca hazırlanmasını, tekrar tekrar sisteme girilen ve tekerrür eden veri miktarını azaltarak gerekli ortamın sağlanmasını ve en önemli şeylerden birisi olan kullanıcılar arası iletişimin artmasını sağlayan oldukça önemli bir yazılım sistemidir.

Neden CMS Kullanmalıyım?

Değişen modern yaşamla birlikte artık insanların odak noktası ve çözmeye çalıştıkları en önemli problemlerden birisi gündelik yaşamın yapılabildiği kadar pratik bir hale çevrilmesidir. Teknolojik araç ve gereçler çoğu alanda gerçekleştirdiği gibi içeriklerin yönetim sistemi ile ilgili de oldukça pratik olan CMS yazılım sistemini kullanıma sürmüşlerdir. CMS, başkaları ile ortak çalışma durumunun gerçekleştirileceği zamanlarda iş akışını yönetmeyi sağlayan işlemler bütünü olarak hem kullanıcılarının işlerini Hafifletmiş hem  işlerde oluşabilecek hataları en aza indirmiş hem de bir çok kişinin hayatını pratikleştirmiştir.

Her hangi bir CMS de bulunan veriler her hangi bir şey olabilirler. Dokumanlar, resimler, müzikler, filmler, bilimsel makaleler vb. gibi veriler bulunabilir. CMS nin görevi genelde veriyi kaydetmek, kontrol etmek ve gözden geçirerek yayınlamaktır. CMS bu görevler için kullanılır. Merkezi bir veri deposunda çalışarak yeni eklenen tüm dosyalara sürüm bilgisini ekler. CMS nin en büyük avantajlarından birisi olarak kabul edilen şey sürüm bilgisi ekleme işlemidir.

CMS ilk olarak web sitelerinin hazırlanmasını ve yönetmesinin fonksiyonunu ayarlamak için kullanılmıştır. Fakat sonraları CMS  aracılığı ile verileri kontrol ederek tüm içerikleri yönetebilme durumu geliştirilmiş ve bu sayede kullanıcılara büyük kolaylık sağlayan bir yazılım sistemi oluşturulmuştur. Bir web siteniz varsa ve düzenli ve profesyonel olarak en az şekilde yorularak içeriklerinizi yönetmek ve web sitenizi geliştirmek istiyorsanız CMS yazılım sistemleri kullanmanız gereken bir yazılım sistemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sayede hem işinizi profesyonelce devam ettirebilir hem de daha pratik bir şekilde işlerinizi halledebilirsiniz. Aynı zamanda gündelik yaşamınızda iş yükünüz azalmış olarak kendinize daha fazla vakit ayırma imkanı bulabilmektesinizdir.

CMR Altyapısı Nasıldır?

CRM, yani içerik yönetim sistemi yazılımının hepsinde bulunması gereken bazı temel özellikler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları üye hesapları, yetki yönetimi, rol tabanlı izin sistemi gibi başlıklardır. CMS de kullanıcılar ve yöneticilerin kişisel bilgilerini kayıtederek güncelleme işlemini üye hesapları yapmaktadır. Yetki yönetimi ise sistem içerisinde bulunan öğelere ve özelliklere erişimin olup olmadığının belirlendiği alandır. Kullanıcıların sistemle ilgili olarak erişim sağlayabileceği şeyleri belirleyerek sınırlar koymaktadır. Genellikle üç seviye altında toplanmaktadır. Bunlar; görme yetkisi, düzenleme yetkisi ve silme yetkisi olarak üçe ayrılmaktadır. Bir diğer ve son başlık olan rol tabanlı izin sistemi ise her kullanıcı için ayrı ayrı izin düzenlemeleri yaparak uğraşmak yerine kişilere roller tanımlanarak izinlerin rollerle ilişkilendirilerek kullanıcılara atanması durumudur.

CRM yani içerik yönetimi sistemleri web sitesi açısından kullanıcılarına büyük kolaylık sağlayan ve düzenli olarak sistemsel veriyi ya da içeriği düzenleyen bir yazılım sistemidir. Kullanıcılarına birçok farklı alan ve konularda fırsatlar sunmaktadır. Gelişen ve değişen teknolojinin nimetlerinden birisi olan ve gündelik yaşam esnasında hayatımızı oldukça kolaylaştıran teknolojik yazılım sistemlerinden birisi olan CMS yani içerik yönetim sistemi yazılımıdır. CMS, bugün Web sitesi olanlar ve işlerini teknolojinin yardımı ile daha iyi yerlere taşımak isteyenlerin tercih ettiği bir yazılım sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır.